söndag 28 juli 2019

Historisk blomma


Vilken renässans för Alice Lyttkens författarskap, nu när den filmade versionen av Längtans blåa blomma har sänts på TV i fyra delar, med början 18/6! Du kan nu se den i Svt playversionen.

Alice Lyttkens levde mellan 1897-1991.

A.L.s 1700-talsroman Längtans blåa blomma ingår i Tollmanserien som finns att läsa i fem delar. Jag har själv läst hela serien samt tidigare sett filmserien av Längtans blåa blomma. Med den var det fint att återknyta handlingen i verkliga bilder till det jag hade läst om. Dock saknas flera väsentliga bitar i filmen, vilka har betydelse för handlingen, det handlade ju om det finska kriget  och hur livet utvecklades i och med det, om inte annat. Så jag rekommenderar starkt att se filmen i sina delar men att också läsa romanen, för att få med allt. Betty Tollman spelar en betydande roll, förälskad som hon är i en aristokratisk gardesofficer. I de verk A.L.har skrivit är man med i handlingen och förflyttar sig därmed till en annan tid.

Det var av en slump som jag för flera år sedan kom att läsa ett verk av A.L. ur serien Att leva om sitt liv och fastnade för hur hon skrev och att hon skrev om sitt eget liv med familjen i centrum och intressanta människor och miljöer inbegripna, det var intressant. Sedermera har min samling av Alice Lyttkensböcker utökats betydligt. När jag ånyo, efter den gången, läste hennes verk startade jag med Leva om sitt liv del ett, för att läsa hela den serien (den finns i sju delar). Ytterligare serier kan nämnas som hon har författat, t.ex. Ambrosiaserien och Hedda Skoot bland andra. Så långt jag har bekantat mig med hennes verk, kan jag önska att också Ambrosiaserien vore filmad, då det finns många specifika karaktärer att bese, förutom miljöskildringen däri desamma verkar.

Historiskt sett så är det bra att känna till dåtiden för att förstå nutiden som min historielärare sa, så rätt hon hade! Det är en känsla som egentligen inte syns men känns. A.L. beskriver århundradet, dvs 1700-talet, på ett utomordentligt bra och autentiskt sätt (hon har sannerligen gjort omfattande undersökningar om den tiden!). Verken innehåller en detaljrikedom och visar på levnadssättet på den tiden. Kläderna inte minst. Det sistnämnda tål att fundera över, eftersom modet, liksom inredning kommer igen i senare tider och blir mode på nytt. Intressant. Åtminstone tar vi efter delar av tidigare epoker och århundraden. Att läsa hennes böcker är inte bara amuserande och visande på hur människorna levde och förhöll sig utan man lär sig mycket om svensk historia från kung till gemene man ur olika skikt. Inte att förglömma kvinnokampen, hur den pågick, hon visade på den med djup inlevelse! Det genomsyrar hennes serier liksom i övriga verk.

    




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar